Roger and Me
USA 1989
Regi: Michael Moore

IMDb

"Roger og jeg" slutter med disse orda: "Denne filmen kan ikke vises i byen Flint. Alle kinoene er lagt ned".

I 1989 fant et av verdens største selskap, General Motors (GM), ut at de måtte legge ned alle fabrikkene sine i den amerikanske byen Flint og bygge nye i Mexico hvor det bare kosta 70 cent (litt over 5 kroner) å ha en arbeider ansatt i en time. Resultatet var at 50 000 mennesker, 50% av alle som jobba i Flint, mista jobbene sine. 28 000 måtte flytte ut av hjemmene sine, det bodde etterhvert dobbelt så mange rotter i byen som mennesker og kriminaliteten blei verre en noen gang før. Flint blei en moderne spøkelsesby.

Michael Moore vokste opp i Flint, som er byen der GM først starta å produsere biler. Når han ser hva som går for seg i hjembyen bestemmer han seg for å lage film. Med et budsjett på $ 160 000, og litt hjelp fra venner og andre dokumentarregissører (Kevin Rafferty - Atomic Café) klarer han å lage en dokumentar som folk går mann av huse for å se på kino! Det skal mye til for at man betaler 60,- kroner for å se en dokumentar på fredagskvelden. Jeg tror det er en grunn til at "Roger og jeg" slo an: Den gir publikum muligheten til å le av de rike, alvorlige menn. Og en av de rikeste og mest alvorlige i USA er sjefen for GM, Roger Smith. I "Roger og jeg" prøver Michael Moore å få tak i Herr Smith for å få han med på en kjøretur gjennom Flint så han kan se hva han har stelt istand. Men det er lettere sagt enn gjort. Mens Moore drar fra Yacht-klubb via banketter til GM-hovedkvarteret får vite litt om folk som har mista jobben og myndighetenes idiotiske forsøk på å opprettholde velstanden i byen.

  • De bruker $ 13 millioner i skattepenger til å bygge et dyrt hotell som skal lokke kongresser til byen. De eneste som kommer er Scrabble-forbundet og hotellet går konkurs.
  • De bygger fornøyelsesparken "Auto World" for $ 100 millioner for å trekke turister. Det blir lagt ned etter 6 måneder.
  • De bruker $ 30 000 for å få en TV-predikant til byen som kan be om at arbeidsløsheten skal slutte å øke.

  • Men de eneste som har sikre jobber i Flint er sheriffens assistent for husutkasting og de som jobber på
    postomadresseringa.

    "Roger og jeg" er ikke stor filmkunst, men den viser at økonomisk trygghet under kapitalismen bare er tull. Tenk hva som skjer den dagen Hydro finner ut at arbeidskrafta er 10 ganger billigere i Burkina Faso og flytter hele produksjonen sin dit. Da er det plutselig mange folk i ("Vi har det jo så godt her i...") Norge som ikke har det så greit. Micheal Moore prøver med denne filmen å styrte kapitalismen ved å drite den ut.

    Her kan du lese mer og bestille filmen:
    http://www.dogeatdogfilms.com/
    http://www.michaelmoore.com/

    Tidligere trykt i Rebell 3-99

    tilbake til anmeldelser
    tilbake til hovedsida